Önismereti csoport, csoportterápia

Önismereti tréning relaxációs és imaginációs eszközökkel

 

Kezdési időpont: 2018. szeptember

A lelki fejlődés igénye bármilyen életkorban és élethelyzetben felmerülhet, és minden esetben a hosszú távú egészséget, kiegyensúlyozottságot szolgálja. Önmagunk mélyebb megismerése, életutunk főbb témáinak feldolgozása, személyiségfejlődésünk lényeges hatótényezőinek megértése a személyiség érését, fejlődését eredményezi.

Alkalmazott módszer
A csoporttevékenység során használt egyik legfontosabb eszköz a szimbólumterápia, amely nem más, mint belső képekkel való munka relaxált állapotban. Ilyenkor befogadó figyelemmel fordulunk befelé, önmagunk felé, ami lehetővé tesz egy másfajta látást, megértést, nézőpontváltást. Tovább olvasok a módszerről.

A tréning fontos része az otthoni gyakorlás, valamint az élmények feldolgozása szóban és írásban. Az önismereti folyamatot és az élményvilág harmonikus átrendeződését segí­ti a csoport elfogadó, támogató jelenléte.

Egyéb tudnivalók:

  • A csoportok 12 alkalmasak, alkalmanként 90-120 percesek (résztvevők számától függően). A részvételi díj 60.000 Ft.
  • Az alkalmak pontos időpontját a résztvevőkkel közösen alakítjuk ki, tehát némileg módosulhat a meghirdetetthez képest.
  • A csoport létszáma 6-8 fő.
  • A jelentkezés után egyéni beszélgetés alkalmával minden résztvevővel személyesen megismerkedem, hogy egyéni szempontjait figyelembe véve tudjam támogatni egyéni fejlődését. A beszélgetés díjmentes.
  • A részvételi díj két részletben fizetendő: megbeszélés szerinti előleg az első személyes találkozáskor (a csoportban biztosított hely lefoglalására), a fennmaradó összeg pedig az első csoportos alkalmon. Szükség esetén részletfizetés kérhető.
  • Az előleg visszajár, ha a csoport valamilyen oknál fogva mégsem tud indulni az ígért időpontban; azonban nem jár vissza, ha a jelentkező annak befizetése után meggondolja magát.
  • Az esetleges hiányzásoktól függetlenül a részvételi díjat teljes egészében ki kell fizetni.
  • A csoportok helyszíne 2000 Szentendre, Dumtsa Jenő utca 13A.
  • További információk és jelentkezés az alábbi elérhetőségek egyikén:

  info [kukac] banyaszreka [pont] hu
  +36 70 602 6915

 • A önismereti csoportot ajánlom többek között a következő élethelyzetekben:

  Fejlődni vágyó fiataloknak (20-35 év):

  Az utóbbi évtizedekben különös fejlődésmenet figyelhető meg ebben a korosztályban – míg bizonyos szempontból a fiatalok már korai kamaszkorban rendkívül jártasak a világ dolgaiban, a tényleges felnőtté válás nagyon kitolódott. Sokszor praktikus okokból nem történik meg a szülőkről való leválás, ami a személyiség érését is késlelteti. Más esetekben a fiatalok arra kényszerülnek, hogy gyökereiktől, támogató családjuktól hirtelen elszakadva a fővárosban próbáljanak szerencsét. Ez a korosztály tehát gyakran még keresi önmagát, családalapítás előtt áll, vagy pályaválasztásában bizonytalan. Ilyen és ehhez hasonló nehézségekben nyújt támaszt ez a csoport.
  Beszélgetés, csoportos gyakorlatok, mélylélektani eszközök segítségével a csoporttagok mélyebb önismeretre, tisztánlátásra tesznek szert, kiegyensúlyozottabbá válnak, fejlődnek a kommunikációs és társas készségeik.

  Szorongásos problémákkal küzdőknek:

  A szorongások sokféle formát ölthetnek a zavaró testi tünetektől (fejfájás, gyomorgöcsök) és általánosan jelenlévő aggodalomtól a fóbiákig (félelem a magasságtól, bizonyos állatoktól, társas helyzetektől, szerepléstől stb.), a kényszeres problémákig (pl. állandó kézmosás, zárkózás) és a pánikbetegségig (rohamokban jelentkező erős félelem éjszaka, zárt terekben, zsúfolt helyeken, kinti közlekedésnél stb.). Van, aki ismeri a problémát, és tudja, hogy miben szenved, van, aki csak szenved. Ilyenkor jó tudni, hogy vannak sorstársak, és a szorongásokra van gyógyír. A szorongónak mindenekfelett önmagát kell elfogadnia, és mint teljes értékű személyt megismernie, hogy problémája kezelhetővé váljon, és ne életét korlátok közé szorító, uralkodó erő legyen.
  A csoport támaszt nyújt a mindennapi megküzdéshez, a csoporttagok visszajelzéseiből származó rálátás komoly erőforrássá tud válni. Az élmények és tapasztalatok megosztása mellett a résztvevők csoportos gyakorlatok segítségével fejleszthetik önismeretüket, valamint relaxációs gyakorlatokat, mentális és viselkedéses készségeket sajátíthatnak el, amelyek segítenek csökkenteni és kordában tartani a szorongásokat. A csoport természetesen nem helyettesíti az egyéni pszichoterápiát.

  Krónikus betegségben szenvedőknek:

  A krónikus betegségek, bármilyen természetűek is legyenek, nagy lelki terhet rónak a tőlük szenvedőre és környezetére is. A csoport lehetőséget nyújt a megpihenésre, erő gyűjtésre, a nehézségek másokkal való megosztására, hogy ne szeretteinket terheljük mindennel. A tagok támogatása, saját élményeik megosztása hihetetlen többletet, megtartó erőt jelent. A relaxációs és meditációs gyakorlatok energiával látnak el, csökkentik a fájdalomérzetet, megtanítanak irányítani és összpontosítani a figyelmünket. A tünetek üzeneteinek megértése segíti a megküzdést, az állapot javulását, és a felépülést.

  Új és kevésbé új anyukáknak:

  Mostanában egyre több olyan anyukával találkozom, sőt néhány éve én is beléptem a sorukba, aki első, második, vagy sokadik gyereke megszületése után egy-két-sok évvel próbálja újra megtalálni a saját egyensúlyát. Változó, hogy ez mikor jön el az életünkben, de óhatatlanul eljön. Egy darabig a babáinknak, kis- és nagyobb gyerekeinknek annyira szükségük van ránk, hogy szinte automata üzemmódban az ő szükségleteik kielégítésével foglalkozunk. Míg egyszercsak csökken a ránk szorultságuk, vagy ez egyre kevésbé elégít ki minket, anyukákat, és egyre inkább érezzük, hogy belefáradunk, és nem találjuk régi egyensúlyunkat.
  Ha mostanában megkérded magadtól: hol vagyok mindebben én? mi tölt fel engem? egyáltalán ki is vagyok én? – akkor rád vár ez a csoport. Ha nem tesszük fel magunknak ezeket a kérdéseket, és nem keressük rájuk a választ, akkor előbb-utóbb a gyerekeink életét kezdjük élni, nem a sajátunkat, ami nagyon megterhelő a gyereknek, és boldogtalanságot okoz az anya számára.
  A csoportban egymást támogatva igyekszünk megérteni női szerepeinket, az anyaság helyét életutunkban, keressük az utat önmagunkhoz. A beszélgetés mellett ebben segítenek mélylélektani eszközök is: mesékkel, belső képekkel, meditatív módon történő munka.

  Életközépi válság megelőzésére (35-50 év):

  Amikor már életünk legfontosabb feladatait kipipáltuk, a legfontosabb kérdésekben már döntöttünk, és egyszer csak mégis azt érezzük, hogy semmi sem jó, pedig minden jó lehetne… jó eséllyel az életközépi válsággal nézünk szembe. Nem találjuk a helyünket, nyugtalanok, lehangoltak vagyunk, egyszerre szeretnénk szabadulni és megtartani az elért biztonságot.
  Az életközépi válság bizonyos értelemben elkerülhetetlen, mert természetes velejárója a fejlődésnek – de nem mindegy, meddig tart, és mi a kimenetele. Ilyenkor óhatatlanul szembe kell néznünk a fiatalságunk elmúlásával, azzal, hogy már nem áll nyitva előttünk minden lehetőség, és a testünk sem úgy működik, mint azelőtt – szembesülnünk kell halandóságunkkal. Választ kell találnunk olyan kérdésekre, mint: ki vagyok, kivé lettem? miért nem tudok úgy fejlődni, mint eddig? miért nem tudom úgy irányítani az életem, mint korábban? ennyi lenne az életem?
  Ilyenkor, ha nem figyelünk önmagunkra, ha nem keresünk új, belső célokat a külsők helyett, ha nem tudunk mélyebb értelmet adni a dolgoknak, akkor az életünket hátráltató viselkedésmintákat és attitűdöket fogunk kialakítani: bűntudat, teljesítménykényszer, túlzott kritikusság önmagunkkal és másokkal szemben, eltávolodás, merevség, önigazolás keresése új kapcsolatokban, új szakmában stb.
  A csoport segít abban, hogy önmagunkba nézve megtaláljuk és elfogadjuk igazi utunkat, életünket vezérlő belső értékekre találjunk, hogy a változások ne menekülésből, ne kényszerből, hanem tudatosan és önmagunkért történjenek.
  A csoportok szervezése folyamatosan zajlik, a jelentkezés folyamatos, kellő számú jelentkező esetén indul egy csoport.

  A csoportterápia módszeréről további információk itt.

  Érdeklődni: +36 70 602 6915, info@banyaszreka.hu