A terápia menete

Mi történik, ha felkeres?

  1. Ismerkedünk, feltárjuk a problémái vagy kérdései természetét. Élet- és kórtörténetének, jelenlegi állapotának alapos megismerése után alappszichoterápiás kezelési javaslatot teszek. Szükség szerint tájékoztatom kiegészítő kezelések szükségességéről.
  2. Ezután közösen döntést hozunk az együttműködésről: van dolgunk egymással, vagy külön válnak útjaink? Ha az együttműködés mellett döntünk, terápiás szerződést kötünk, hogy közös munkánk eredményes legyen.
  3. A terápiás szerződés tartalmazza a célokat, a módszereket, a folyamat körülményeit és feltételeit. Fontos, hogy mindent alaposan megbeszéljünk, egyetértsünk és bízzunk egymásban – ez a terápia alapköve és a siker záloga. Mindez 2-3 alkalmat vesz igénybe.
  4. Együttműködésünk első szakaszában előfordulhat, hogy hirtelen csodálatos változást tapasztalunk. Fontos tudni, ez még nem a gyógyulás, tüneti javulás esetén sem. Az, hogy kezdett tenni önmagáért, problémája megérthetővé vált, hogy teljes figyelemben és elfogadásban részesül – önmagában gyógyító hatású. Ha tovább munkálkodunk, valószínűleg eljön egy pont, amikor nő a szenvedés, ahogy egyre több dologgal tud és hajlandó szembenézni.
  5. Erősödik terápiás kapcsolatunk és a szövetségünk. A terápiás kapcsolat minden más kapcsolathoz hasonló: kialakul a kötődés, folyamatosan hatunk egymásra; akkor jó, ha egyenrangú, kétoldalú együttműködésen alapul; elengedhetetlen feltétele a bizalom és az őszinteség; mindent meg lehet beszélni, azt is, ami kellemetlen vagy nehéz.
  6. Emberből vagyok. Mindent megteszek, hogy legjobb szakmai tudásom és a szakma szabályai szerint a lehető legmegfelelőbb ellátást nyújtsam, mindazonáltal lesz olyan, amikor tévedek vagy hibázok. Ha együtt dolgozunk, fontos számomra, hogy azonnal tudjak rossz érzéseiről, kételyeiről, elégedetlenségéről. Csak akkor leszünk eredményesek, ha ezeket mindig meg tudjuk beszélni.
  7. A munka szakaszában haladunk a legtöbbet: feltárás, feldolgozás, átdolgozás, integrálás a személyiségbe és a személyes narratívába. Várhatóan jelentkeznek a környezet visszajelzései, változások a mindennapokban, a terhelhetőség jelei.
  8. A terápiát a szerződésben megbeszéltek szerint zárjuk le. Lehet, hogy meghatározott óraszám után. Lehet, hogy érezzük, amikor közeledik a különválás ideje. Lehet, hogy valamilyen ok miatt egyikünk kéri a folyamat megszakítását vagy befejezését. Minden esetben rendkívül fontos, hogy a lezárást előkészítsük, és 1-2 alkalmat csak a lerázásra szánjunk. A terápia dolga, hogy véget érjen, el kell engednünk egymást, de annak tudatában, hogy nyomot hagytunk egymás életében.