Gyakori kérdések
  • Hogyan hat a terápia?

A pszichoterápia olyan gyógyítási forma, amelynek során a kommunikációs és kapcsolati eszközöket tervszerűen alkalmazzuk, ezáltal pozitív változást hozunk létre. A terápiás hatás függ a klienstől, a terapeutától, a kapcsolattól, vagyis a terapeuta és a kliens illeszkedésétől, az alkalmazott terápiás szemlélet sajátosságaitól, a módszertani és technikai tényezőktől. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a terápia elsősorban a kapcsolaton keresztül hat, kliens és terapeuta szövetségében valósul meg. A szövetség azt jelenti, hogy egyetértünk a célokban, partnerekként együttműködünk elérésük érdekében, megegyezik a változásról alkotott elképzelésünk, bízunk egymásban, mindent meg tudunk beszélni.

  • Mennyi ideig tart?

Közös munkánk állhat rövidebb, 4-5 alkalmas tanácsadásból is, de legtöbbször ennél hosszabb terápiás folyamatra van szükség. A kliensek nagy részénél érdemi javulás érhető el kb. 12 ülés alatt. Egyes esetekben ennél jóval hosszabb személyiség fejlesztő munkára vállalkozunk, illetve a támogató terápia – akár megszakításokkal is – évekig eltarthat.

  • Mennyire hatásos?

A különböző módszerek különböző problémák esetében eltérő hatékonyságúnak bizonyultak – a megfelelő módszer megválasztásában a szakembereknek szakmai irányelvek adnak támpontot. Egy általános következtetés szerint a terápiák hatékonysága nyilvánvaló, a pszichoterápia átlagosan a páciensek 80%-nál valamilyen haszonnal jár, a páciensek 50%-a valóban érdemi javulást tapasztalt a terápiák lezárását követően is.

  • Milyen dokumentáció készül az ülésekről? Ki férhet hozzá és milyen körülmények között?

Írásosan felveszem klienseim kórtörténetét, leírom az első interjú tartalmát (ha sor kerül bármilyen vizsgálatra, ennek eredményét), a diagnózist, az ülések anyagát, ezekről készült összefoglalókat. Az Önről készült dokumentáció megismerése az Ön törvényes joga.

A terápiás ülésekről hangfelvétel csak az Ön engedélyével készülhet.

Az adatkezelés részleteiről felvilágosítást nyújt Adatkezelési tájékoztatóm, amelyet közös munkánk elkezdése előtt minden kliensemmel megismertetek.

  • Bármikor tehetek fel kérdéseket?

A kezeléssel kapcsolatos teljeskörű tájékoztatás a szakpszichológus kötelezettsége. Mindig bátorítom klienseimet a kérdezésre, hiszen Ön a teljes tájékozottság birtokában tud élni önrendelkezési jogával. A legtöbb információt a folyamat elején, a szerződéskötés kapcsán átbeszéljük, de mindig klienseim rendelkezésére állok, hogy felmerülő kérdéseiket megválaszoljam.

  • Minden körülmények között számíthatok a titoktartásra?

Nemcsak az egyre szigorúbb adatvédelmi törvények, de a szakma etikai kódexe is előírja a titoktartási kötelezettséget. Ennek azonban vannak korlátai. Adatközlési kötelezettség terhel, amennyiben ezt mások életének, testi épségének és egészségének védelme szükségessé teszi, illetve amennyiben a törvény ezt elrendeli. Továbbá, Ön rendelkezhet arról, hogy szükség esetén kinek adhatok felvilágosítást az állapotáról.

Az adatkezelés részleteiről felvilágosítást nyújt Adatkezelési tájékoztatóm, amelyet közös munkánk elkezdése előtt minden kliensemmel megismertetek.

  • Kihez fordulhat, ha nem elégedett?

A területileg illetékes betegjogi képviselőhöz. Elérhetőségét megtalálja a rendelő várójában.